Biblioteket, Mönsterås

Biblioteket, Mönsterås

Efter ett par decenniers diskussioner och debatter kunde ett helt nybyggt bibliotek invigas i januari 2013. Det nya biblioteket ligger granne med gamla biblioteket/ tingshuset. Nya biblioteket är modernt och luftigt, och framför allt mer lättillgängligt. Det enda som inte utökades nämnvärt var antal hyllmeter för böcker. Kanske ser även biblioteken en framtid där pappersböcker gradvis förlorar sin betydelse.

I biblioteket finns ett speciellt rum till minne av Carl Boberg (1859-1940) och hans världsberömda sång O store Gud (1886). Boberg är framträdande i Mönsterås. Utöver Bobergrummet finns en minnesskulptur en bit från biblioteket. I Mönsterås kyrka finns möjlighet att lyssna på sången i olika arrangemang och på olika språk. Det finns även ett ”O store Gud”-sällskap.

Framför biblioteket finns skulpturen Dialog av Christer Jansson (2012). En bit bort från biblioteket mot biografen finns minnesstenen över Carl Boberg och hans psalm.

Portalsida: Mönsterås
Interna länkar: Tingshuset, kommunhuset, minnestenen, kyrkan
Externa länkar: Biblioteket |
Platsens koordinater: 57.039391,16.444053
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 24 februari, 2015  
Maria Almroth & Daniel Viklund - O, store Gud (2009)

Galleri från Biblioteket, Mönsterås

Se bilderna i bättre kvalitet på a) Mobil och läsplatta genom att dubbelklicka på bilden. b) Dator genom att se galleriet på Flickr. (Flickrlänken fungerar inte för mobila enheter då Flickrappen öppnas istället.)

Kommentera