Bodafors kyrka

Bodafors kyrka

Bodafors kyrka ligger vid hörnet av Allégatan och Kyrkogatan. Kyrkan har en intressant historia då den byggts i två etapper i helt olika stilar. Ett kapell byggdes till stor del med hjälp och stöd från AB Svenska Möbelfabrikerna. Kapellet omvandlades till kyrka när Norra Sandsjö församling övertog byggnaden. Kyrkan var byggd i en för sin tid traditionell stil med torn och kyrkobyggnad med sadeltak. Inredningen utfördes av möbelfabrikens konstnärer och hantverkare till självkostnadspris. Arkitekter var Ewald och Tage Kjellberg samt J. Widell. Inredningen ritades av Bertil Fridhagen.

Kyrkan blev snart trångbodd och 1972 stod en drastisk om- och tillbyggnad klar, där nybyggnationerna delvis ”kapslade” in den gamla kyrkan i tryckimpregnerat och omålat furuvirke. Arkitekt för ombyggnaden var Ralph Erskine.

Portalsida: Bodafors
Externa länkar: D-uppsats (pdf) av Jesper Kallhed | Wikipedia | Kyrkokartan |
Platsens koordinater: 57.50462,14.696477
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 26 januari, 2015  

Galleri från Bodafors kyrka

Se bilderna i bättre kvalitet på a) Mobil och läsplatta genom att dubbelklicka på bilden. b) Dator genom att se galleriet på Flickr. (Flickrlänken fungerar inte för mobila enheter då Flickrappen öppnas istället.)

Kommentera