Eslövs tingshus

Eslövs tingshus

Eslöv utvecklades tack vare järnvägen från en liten by till ett samhälle som fick stadsrättigheter 1911. Denna utveckling medförde även ett ökat behov av att få bättre åtkomst till domstolar. Eslöv tillhörde i Rönnebergs, Onsjö och Harjagers domsaga med tingsställe i Marieholm. Efter att ha övervägt och pga höga kostnader förkastat tanken på att upprätta rådhusrätt i Eslöv förenades istället staden 1916 med Frosta härad, med tingsställe i Hörby, till Frosta och Eslövs domsaga.

Eslöv blev tingsställe och kansliort inom domsagan. Lokaler inrättades först i Gamla rådhuset. Häradsrätten fick nybyggda lokaler 1958 ett stenkast från rådhuset.

Med tingsrättsreformen 1971 inrättades Eslövs tingsrätt i tingshusets lokaler. Tingsrättens domsaga innefattade Eslöv, Hörby och Höörs kommuner. Verksamheten i Hörby lades ner.

År 2002 uppgick Eslövs tingsrätts domsaga i Lunds tingsrätts domsaga. Verksamheten lades ner i Eslöv och byggnaden omvandlades till Bostadsrättsföreningen Tingshuset.

Vid tingshuset står Edvin Öhrströms skulptur Vägskälet (1964).

Portalsida: Eslöv
Interna länkar: Marieholms tingshus, Hörby tingshus, Lunds tingsrätt
Externa länkar:
Platsens koordinater: 55.834578,13.299487
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 9 mars, 2017  

Galleri från Eslövs tingshus

Se bilderna i bättre kvalitet på a) Mobil och läsplatta genom att dubbelklicka på bilden. b) Dator genom att se galleriet på Flickr. (Flickrlänken fungerar inte för mobila enheter då Flickrappen öppnas istället.)

Kommentera