Hässleholm hembygdsmuseet

Hässleholm Hembygdsmuseet

Hembygdsmuseet i Hässleholm drivs av Västra Göinge Hembygdsförening och ligger i Hembygdsparken. Byggnaden har haft ett antal olika funktioner genom sin livstid. Det byggdes ursprungligen 1847 som boningshus för en bondgård i Läreda by i nuvarande stadsparken. Huset kom till nytta för det växande stationssamhället som första lokal för Hässleholms kommunala mellanskola och Hässleholms Tekniska skola.

Byggnaden flyttades 1932 till sin nuvarande plats. Tio år senare fick huset en tillbyggnad. I museet finns både permanenta och tillfälliga utställningar. Enligt museets hemsida finns bland annat följande i den permanenta delen: ”Skånes historia från senaste istiden till medeltiden, gamla verktyg och redskap, små verkstäder för hantverkare, större delen av träsnidare Nils Karlssons från Ballingslöv produktion”

Bakom museet spejar Axel Ebbes snapphane ut i parken. Bredvid snapphanen sitter en rovfågel, utskuren ur en trästam.

Portalsida: Hässleholm
Externa länkar: Hambygdsmuseets hemsida |
Platsens koordinater: 56.156067,13.771448
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 17 mars, 2017  

Galleri från Hässleholm hembygdsmuseet

Se bilderna i bättre kvalitet på a) Mobil och läsplatta genom att dubbelklicka på bilden. b) Dator genom att se galleriet på Flickr. (Flickrlänken fungerar inte för mobila enheter då Flickrappen öppnas istället.)

Kommentera