Jonas Bronck Center, Sävsjö

Jonas Bronck Center var tidigare stadshotell (1939). Byggnadens inriktning ändrades med ny ägare 2013. Delar av huset används numera till forskning och dokumentation över bygdens son Jonas Bronck (1600-1643). Bronck är mest känd för att ha fått stadsdelen Bronx (New York) uppkallad efter sig. Centret har igångsatt forsknings- och utställningsprojekt, inte bara om Bronck utan även om emigration i allmänhet.

Stadshotellet restes under en dynamisk tid i Sävsjös historia. Hotellet byggdes som en ersättare till det Stora Hotellet. Det tidigare hotellet plockades ner och flyttades till Östra Järnvägsgatan, där det numera kraftigt ombyggt fungerar som kontorsbyggnad.

Sävsjö fick stadsrättigheter 1947, så hotellet byggdes med siktet inställt på nya intressanta tider. Trots den dynamiska utvecklingen har hotellet enligt Elna Nilssons i sin bok om Sävsjö (1997, sid 78-81) oftast inte varit en särskilt bra affär för dess ägare och arrendatorer.

Efter ägarbytet flyttade Restaurang Bambupinnar in och turistbyrån flyttade över gatan till Pressbyråns gamla lokaler. I källaren under gamla matsalen, med ingång från kortsidan, finns numera Thomas tattoo.

Portalsida: Sävsjö
Externa länkar: Jonas Bronck Center, Bambupinnar hemsida, Thomas tattoo (Facebook) |
Platsens koordinater: 57.401296,14.663367
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 25 september, 2014  

Galleri från Jonas Bronck Center, Sävsjö

Se bilderna i bättre kvalitet på a) Mobil och läsplatta genom att dubbelklicka på bilden. b) Dator genom att se galleriet på Flickr. (Flickrlänken fungerar inte för mobila enheter då Flickrappen öppnas istället.)

Kommentera