Kommunhuset & tingshuset, Västervik

Kommunhuset & tingshuset Västervik

Västerviks kommun ligger på Fabriksgatan 21 i utkanten av Stadsparken och granne med Sofiaskolan.

Västerviks kommuns förvaltningar fick flytta ut något brådstörtat från den tidigare förvaltningsbyggnaden Nämndhuset när denna dömdes ut av ett antal skäl. I jakten på ett nytt kommunhus blev den nedlagda tingsrätten ett intressant alternativ. Byggnaden utökades med den vita byggnadskroppen och förvaltningarnas kunde flytta in i etapper i början på 2010-talet.

Västerviks kommun skapades genom en sammanslagning av staden Västervik; landskommunerna Gamleby, Hallingeberg, Hjorted, Loftahammar och Överum; samt delar av landskommunerna Locknevi, Uknadalens och Tjust-Ed. Gladhammars landskommun hade redan införlivats 1967 i Västerviks stad.

Häradsrätten för Tjusts domsaga stod klar 1959 i väntan på att häradsrätten skulle lämna tingshuset i Gamleby och Västervik stad skulle lämna rådhuset när Västervik förenades med Tjusts domsaga från och med 1960. År 1969 skapades Västerviks domsaga då Sevede och Tunaläns domsaga tingsplats i Vimmerby och Tjusts domsaga slogs samman.

I samband med tingsrättsreformen 1971 omvandlades rätten till Västerviks tingsrätt, vars domsaga innefattade Västerviks och Vimmerby kommuner.

Tingsrätten lades ner 2005 i samband med de stora sammanslagningarna på 00-talet. Vimmerby och Västerviks kommuner fördes över till Kalmar tingsrätts domsaga.

Portalsida: Västervik
Interna länkar: Nämndhuset, Västervik, Rådhuset Vimmerby
Externa länkar: Kommunens webbplats | Wikipedia |
Platsens koordinater: 57.758174,16.629578
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 2 oktober, 2014  

Galleri från Kommunhuset & tingshuset, Västervik

Se bilderna i bättre kvalitet på a) Mobil och läsplatta genom att dubbelklicka på bilden. b) Dator genom att se galleriet på Flickr. (Flickrlänken fungerar inte för mobila enheter då Flickrappen öppnas istället.)

Kommentera