Kommunhuset & tingshuset, Västervik

Kommunhuset & tingshuset Västervik

Västerviks kommun ligger på Fabriksgatan 21 i utkanten av Stadsparken och granne med Sofiaskolan.

Västerviks kommuns förvaltningar fick flytta ut något brådstörtat från den tidigare förvaltningsbyggnaden Nämndhuset när denna dömdes ut av ett antal skäl. I jakten på ett nytt kommunhus blev den nedlagda tingsrätten ett intressant alternativ. Byggnaden utökades med den vita byggnadskroppen och förvaltningarnas kunde flytta in i etapper i början på 2010-talet.

Västerviks kommun skapades genom en sammanslagning av staden Västervik; landskommunerna Gamleby, Hallingeberg, Hjorted, Loftahammar och Överum; samt delar av landskommunerna Locknevi, Uknadalens och Tjust-Ed. Gladhammars landskommun hade redan införlivats 1967 i Västerviks stad.

Häradsrätten för Tjusts domsaga stod klar 1959 i väntan på att häradsrätten skulle lämna tingshuset i Gamleby och Västervik stad skulle lämna rådhuset när Västervik förenades med Tjusts domsaga från och med 1960. År 1969 skapades Västerviks domsaga då Sevede och Tunaläns domsaga tingsplats i Vimmerby och Tjusts domsaga slogs samman.

I samband med tingsrättsreformen 1971 omvandlades rätten till Västerviks tingsrätt, vars domsaga innefattade Västerviks och Vimmerby kommuner.

Tingsrätten lades ner 2005 i samband med de stora sammanslagningarna på 00-talet. Vimmerby och Västerviks kommuner fördes över till Kalmar tingsrätts domsaga.

Portalsida: Västervik
Interna länkar: Nämndhuset, Västervik, Rådhuset Vimmerby
Externa länkar: Kommunens webbplats | Wikipedia |
Platsens koordinater: 57.758174,16.629578
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 2 oktober, 2014  

Galleri från Kommunhuset & tingshuset, Västervik

Se bilderna i bättre kvalitet på Flickr

Kommentera