Ljunga Park, Sävsjö sanatorium

Ljunga Park är en hotell- och konferensanläggning som finns i de byggnader som uppfördes 1907 så som Sävsjö sanatorium (enligt uppgift är byggnaden norra Europas största träbyggnad). På hotellet serveras även dagens lunch.

Sävsjö hade sedan 1870-talet varit känt som en kurort för lungsjukdomar, särskilt tuberkulos. I början av 1900-talet var verksamheten och lokalerna föråldrade och det nya sanatoriet ersatte de tidigare verksamheterna.

Sanatoriet drevs framgångsrikt till andra världskriget, då bättre läkemedel och hygien medförde att det inte tillkom några nya patienter. Göteborgs stad köpte sanatoriet och inrättade ett sjukhus i byggnaden. Denna verksamhet drevs till 1981 då verksamheten ansågs vara för dyr och därför avvecklades. Efter olika turer som bland annat flyktingförläggning i slutet på 80-talet och början på 90-talet i Röda Korsets regi omvandlades verksamheten 1999-2000 till nuvarande Ljunga Park.

Runt om sanatoriet anlades en park, som fortfarande finns kvar. Det går att promenera fritt mellan hotellet och ån längs olika stigar och gångar. Sanatorieparken gränsar till Sävsjö Perennparken.

Portalsida: Sävsjö
Interna länkar: Perennparken
Externa länkar: Ljunga Parks webbplats: hemsida, historik | Wikipedia |
Platsens koordinater: 57.401659,14.65589
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 25 september, 2014  

Galleri från Ljunga Park, Sävsjö sanatorium

Se bilderna i bättre kvalitet på a) Mobil och läsplatta genom att dubbelklicka på bilden. b) Dator genom att se galleriet på Flickr. (Flickrlänken fungerar inte för mobila enheter då Flickrappen öppnas istället.)

Kommentera