Malmö stadsteater Hippodromen

Malmö stadsteaterns huvudscen Hipp ligger längs en gång mellan Kalendegatan och Djäknegatan. Teatern ligger i den tidigare cirkusen/ teatern Hippodromens lokaler. Huvudingången är från Kalendegatan men det är lika lätt att ta sig till själva teaterentrén från Djäknegatan. En promenad från Kalendegatan till Djäknegatan 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Hippodromen som ritades av Theodor Wåhlén var en av de tekniskt mest avancerade cirkuslokalerna i världen när den öppnade 1899. Cirkusepoken tog slut 1922 när Oscar Winge tog över och omvandlade Hippodromen till en renodlad teateranläggning. Winge lämnade Hipp 1944 när han engagerades som lyrisk chef för den nyöppnade stadsteatern (numera Malmö Opera). Teaterepoken vid Hipp tog en time-out 1950 när byggnaden såldes till Elimförsamlingen, som byggde om lokalerna till kyrka.

Pingstkyrkan sålde fastigheten i och med flytten till Europaporten. Köparen tänkte riva teatern, men gick i konkurs utan att planerna kunde förverkligas. Kommunen tog över 1992 och 1994 öppnade Malmö dramatiska teater efter en omfattande ombyggnad. 2008 bytte teatern namn till Malmö stadsteater.

Malmö stadsteaters webbplats°.
Teatern har tre scener: Hipp och Studion finns på Hipp; Intiman finns i anslutning till Malmö opera. Se lokalerna i 360°.

Läs om de aktuella föreställningarna°.

Det har funnits restaurang och nattklubb på Hipp sedan renoveringarna på 90-talet (bild). Hipps hemsida°.

Ett stenkast från Hipp mot järnvägstationen ligger Teatermuseet, Tingsrätten och S:t Petri kyrka.

Portalsida: Malmö
Externa länkar:
Platsens koordinater: 55.605602,13.004379
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 3 maj, 2013  

Kommentera