Mönsterås kyrka

Mönsterås kyrka

Kyrkan, som byggts efter ritningar av Jakob Wilhelm Gerss, invigdes den 19 september 1847. Nuvarande kyrkan ersatte en mindre stenkyrka från 1200-talet. Befolkningen hade växt och den gamla kyrkan räckte inte till längre.

Delar av inredning, konstverk och dekorationer var också nytillverkade. Predikstolen är från 1840 och altartavlan Korsnedtagningen är målad av Sven Gustaf Lindblom (1847). Denna tavla är en kopia av David von Kraffts tavla i Kalmar domkyrka, som i sin tur är en kopia av tavlan i Vårfrukatedralen i Antwerpen.

I kyrkan finns möjlighet att lyssna på olika varianter av Carl Bobergs berömda lovsång O store Gud. Ett sinnrikt system låter besökaren välja en variant och därefter kan besökaren gå runt i kyrkan eller sätta sig någonstans och lyssna på psalmen.

I Mönsterås har Boberg och lovsången getts stor uppmärksamhet. Det finns en minnessten i parken vid gamla tingshuset och i det nybyggda biblioteket finns ett rum med information om O store Gud och dess upphovsman.

Portalsida: Mönsterås
Interna länkar: Biblioteket, minnesstenen
Externa länkar: Mönsterås församling | Wikipedia | Kyrkokartan |
Platsens koordinater: 57.042892,16.446346
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 24 februari, 2015  
Norbergs Kyrkokör - O Store Gud. Elvis Gospel Konsert i Norbergs Kyrka 7 maj 2011

Galleri från Mönsterås kyrka

Se bilderna i bättre kvalitet på a) Mobil och läsplatta genom att dubbelklicka på bilden. b) Dator genom att se galleriet på Flickr. (Flickrlänken fungerar inte för mobila enheter då Flickrappen öppnas istället.)

Kommentera