Stortorget, Malmö

Reformationen bidrog till att Stortorget började anläggas från 1538. Heligandsklostret med kyrkogård revs och det gav utrymme till Stortorget. Några år senare byggdes det ståtliga Rådhuset vid torget.

Stortorget blev viktigt för stadens vattenförsörjning. Från en uppdämning av Korrebäcken i dagens Pildammsparken leddes vatten via trästockar till brunnen Vattenkonsten på torget. Brunnen förblev viktig tills ett modernt vattenledningsnät togs i bruk 1864. Platsen där brunnen låg var tidigare markerad av tio stenar, men efter en ombyggnad togs de flesta stenarna bort (artikel° i SDS).

Stig Blombergs Torgbrunn (1964) beställdes i samband med 50-års jubileet av Baltiska utställningen. Blombergs brunn/ fontän ligger bredvid den ursprungliga brunnen.

I en målning av Ludvig Messman kan man studera hur torget såg ut innan den stora renoveringen av Rådhuset (Wikipedia°).

En stor händelse i Malmös kulturhistoria var invigningen 1896 av John Börjesons staty över Karl X. Kungen var Skånes erövrare och en del tyckte att det var minst sagt något okänsligt att placera en staty över en erövrarkonung i det erövrade landet. Detaljer från sockeln till ryttarstatyn (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Det finns en webbkamera° som håller uppsikt om vad som händer på torget.

Portalsida: Malmö
Externa länkar: Wikipedia |
Platsens koordinater: 55.606227,13.000882
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 2 maj, 2013  

Kommentera