Wadköping, Örebro

Friluftsmuseet Wadköping invigdes år 1965. Wadköping är uppkallad efter författaren Hjalmar Bergmans skönlitterära stad.

Långt in på 1900-talet fanns många gamla stadsgårdar bevarade på ”söder” i Örebro. När staden behövde mark för ny, modern bebyggelse beslutade man sig för att flytta en del till det planerade friluftsområdet. Detta var första gången i Sverige som man genomtänkt flyttade hela gårdar, inte bara enstaka byggnader till gammelgårdar, friluftsmuseer.

Kungsstugan är den äldsta byggnaden i Wadköping. Hertig Karl lär ha bott i stugan 1580 och 1581 under sina besök i Örebro. Från tiden finns unika väggmålningar bevarade i sovkammaren där även spår av den väggfasta sängen syns. I stugan finns utställningar om Wadköpings historia och dess byggnader.

Intill Kungsstugan ligger Cajsa Wargs hus. Ursprungligen låg den på Kyrkogatan 4 i Örebro och där föddes Christina år 1703. Hennes kokbok ”Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber” kom ut 1755 och den kom ut i 14 upplagor.

Största huset i Wadköping är det Hamiltonska, byggd 1844. Överste Hamilton är känd än i dag för Överstebrännvinet. Översten lät krydda sitt brännvin enligt eget recept som specialtillverkades av Spritbolaget i Örebro, förseglades i lerkrukor och levererades hem till greve Hamilton.

Portalsida: Örebro
Externa länkar: Wadköping på Örebro kommuns sajt | Wikipedia |
Platsens koordinater: 59.271938,15.232085
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 26 september, 2014  

Galleri från Wadköping, Örebro

Se bilderna i bättre kvalitet på Flickr

Kommentera